Passar du i läppstift? Svaret på den frågan är väldigt relativt. Det beror nämligen helt och hållet på vilken färg och vilken nyans läppstiftet har. Om du tillhör dem som inte kan vara utan ett läppstift, bör du se till att du använder dig av rätt sort. Här nedan får du tips på hur du kan tänka angående val av läppstift.

Röda läppar genom historien

Att färga sina läppar är inget nytt. Det har förekommit i många kulturer runt om i världen under många hundra år. Anledningen till att folk, både män och kvinnor, färgade sina läppar med en röd färg, sägs ha berott på att man såg fräschare ut. Röda läppar signalerar nämligen god hälsa och god vigör. Smink över lag har använts för att framhäva, dölja eller signalera olika budskap i olika kulturer och tidsepoker. Röda läppar har dock hängt med länge och varit vanligt förekommande i många olika världsdelar genom historien.

Läppstift – inte bara färg

Hur man har framställt smink genom åren har varierat väldigt mycket. Vissa ingredienser har varit hälsofarliga, andra ohygieniska och en del väldigt konstiga. Kreativiteten har varit stor för att få fram rätt nyans och konsistens. Nu för tiden innehåller smink inga direkta konstiga eller hälsofarliga ingredienser som för 200 år sedan, även om mycket av innehållet ändå skulle kunna ifrågasättas än idag.

Välj rätt färg på läppstiftet

För att ett läppstift ska se bra ut gäller det att välja rätt färg och nyans. Ett riktigt bra läppstift ska man knappt lägga märka till då det ska se så naturligt ut som möjligt. Fel läppstift kan riskera att dra uppmärksamheten till sig på fel sätt. Om du vill se sådär frisk och fräsch ut som ett läppstift kan få dig att göra, bör du följa nedanstående tips:

  • Välj en färg du känner dig bekväm med.

Det är viktigt att du trivs i färgen du valt. Ditt självförtroende spelar roll för hur läppstiftet kommer se ut.

  • Välj rätt nyans.

En viktig detalj i valet av rätt läppstift är att välja rätt nyans. Din underton avgör vilken nyans läppstiftet ska ha. Välj en nyans som matchar din underton, som antingen kan vara varm, kall eller neutral.

  • Välj rätt konsistens.

För att du ska trivas med läppstiftet är konsistensen viktig. Välj en konsistens som uppfyller dina preferenser.