Under 1800- och 1900-talen skedde det många upptäckter. Bland annat upptäcktes fotografin och filmen. Det tog dock lång tid innan film gjordes som den framställs idag, med produktionsbolag, manuskript och regissör.

Det sägs att det var Lumière-bröderna, två duktiga vetenskapsmän när det gällde fotografi, som gjorde den allra första filmvisningen men att filmens föregångare gjordes med något man kallar för en trollykta – eller laterna magica för att vara exakt. Ur den kunde man skapa spöken och skuggor, vilket främst var något som barn tyckte om. Under 1800-talets början gjordes små shower runt om på vägarna av kringresande sällskap. En tid efteråt upptäcktes fotografin som sedan ersatte de målade bilder som visades i trollyktan. Nu såg allt alltså mer realistiskt ut även om människorna på fotografierna inte rörde på sig. Det krävdes alltså inget avancerat och kreativt produktionsbolag som det gör idag.

Den första filmen

Strax innan bröderna Lumière skapade den första riktiga projiceringen av bild på en vit duk gjorde bröderna Skladanowsky ett slags bildspel som visades upp i Tyskland. Det blev dock ingen större succé eftersom det hela var krångligt och bara varannan bild visades. Ett år senare hade dock bröderna Lumière lyckats ta det hela till en lite högre nivå och i slutet på december 1895 fick världen se sin första filmvisning på vita duken. Trots att den inte var rörlig på samma sätt som den är idag.

Filmen drog sedan igång på 1910-talet och då började man också skapa produktionsbolag, skådespelare, stylingartister och makeupartister och ljussättning på ett helt annat plan. Numera är film en del av våra liv och det är vi självklart tacksamma för!