Det görs ständigt nya undersökningar om vår munhälsa och hur viktiga tänderna är för oss. De som inte tar hand om sina tänder löper större risk att få infektioner och andra otrevligheter som uppstår när du exempelvis inte lagar en trasig tand. Därför är det viktigt att du tar väl hand om dina tänder för att det främjar din hygien och hälsa.

Trasiga tänder

Det är vanligt att en tand går sönder vilket kan göra ont och skapa en del obehag. I värsta fall går det inte att laga tanden och då behöver den dras ut och eventuellt ersättas med en ny beroende på var i munnen den sitter. Men om bara delar av den är trasiga kan den lagas. Det vanligaste är att tandkronan gått sönder. Som tur är går det att fixa nya tandkronor på ett enkelt sätt. Du får bedövning och ingreppet går snabbt. Förutom att du kan vilja fixa dina trasiga tänder för din hälsas skull är det minst lika vanligt att man vill förbättra tänderna för utseendet skull.

Men du kan även jobba i förebyggande syfte och vara snäll mot dina tänder genom att låta bli att äta alltför hårda saker eftersom detta är många gånger en bidragande orsak till att tanden har gått sönder.

Orena tänder

Förutom att dina tänder kan gå sönder kan det även bli hål i dem vilket du behöver åtgärda. Men du kan arbeta i förebyggande syfte om du har en bra tandborste som är skonsam mot dina tänder och använder en effektiv tandkräm när du borstar dina tänder två gånger om dagen.

Medicinska framsteg