Att vi lever i ett stillasittande samhälle är något som forskare vetat om länge. Men få har hittat några riktigt bra lösningar. Det har visat sig att samma sak som får oss att sitta still även kan få oss att röra oss mer. Ny teknik kan nämligen få ut oss mer i löpspåret.

Smarta pulsklockor och appar

Den som vill börja springa, eller bara komma ut och röra sig mer, har idag hjälp av alltifrån sin mobiltelefon till pulsklockor. En pulsklocka idag ger mer än att bara mäta din puls. Här är några exempel på vad för information man kan få ut: Kaloriåtgång, hastighet, antal steg, höjdmeter, Vo2-påverkan, konditionsnivå, stressnivå, sömnanalys och total veckomängd av träning. Olika klockor erbjuder förstås olika lösningar. Det finns heller ingen hejd på företag och uppfinnare som vill utveckla denna nya teknik. Den som själv står i startgroparna för att starta ett företag bör kolla in Qred.com som erbjuder företagslån utan startavgifter eller bindningstid. Det här leder till ett av marknadens bästa alternativ för den som vill starta eget eller snabbt få ihop en grundplåt till en verksamhet.

Varför rör vi på oss så lite?

En av huvudanledningarna till våra stillasittande liv är förstås alla skärmar vi stirrar på dagligen. Annat var det förr i tiden, då det mesta av arbetet utfördes fysiskt. Även de som då arbetade på kontor, rörde sig förmodligen mer än när internet kom till världen. Vi har helt enkelt blivit mer stillasittande för varje år som har gått. Förutom problem med våra ryggar och nackar kan det leda till folksjukdomar som fetma, hjärtproblem och diabetes.

Tekniken kan vara räddningen

Även om experter och forskare helst vill få ut oss i den friska luften, kan tekniken vara ett sätt att genomföra det på. Med hjälp av olika appar lockas människor nämligen ut. Ett bra exempel är spelet Pokémon GO som får miljoner efter miljoner av barn att promenera utomhus och samla Pokémons. Förstås gäller detta många gånger även vuxna. På samma sätt finns likartade appar där vi kan inspireras att röra oss utomhus. En del appar erbjuder en tränare som talar om hur vi ska springa, en annan talar om var olika fåglar rör sig som vi kan kika närmare på. Det finns egentligen ingen gräns för vilka tekniska lösningar som kan komma i framtiden, för att göra steget ut och röra på sig betydligt enklare.