Du har kommit på en riktigt bra lösning eller idé som borde genomföras. En vetenskaplig idé som kommer att hjälpa människor. Kanske är det ett enkelt sätt att minska klimatavtrycken eller så har du kommit på en lösning på ett vanligt vardagsproblem. Då måste du börja arbeta med din idé på allvar och skapa ett företag av det. Låna pengar, sök patentskydd för din idé och sätt igång.

Låna pengar och kom igång

Alla goda projekt behöver tid, kunskap och pengar. Ibland är det pengar som är det största problemet, ibland är det tid eller kunskap. Men med mer pengar kan du lösa många av dina problem och komma igång med ditt projekt. Först och främst är det viktigt att du patentskyddar din idé. Det kostar inte så mycket, men det patentskydd du betalar för i Sverige gäller bara i Sverige. Du måste alltså patentskydda idén i flera länder. Se det som en investering. Nästan alla företag baseras på vetenskap och patent på ett eller annat sätt. Genom att låna pengar hos Expressen låneguide kan du jämföra lån, få låg ränta och komma igång. Det finns kluriga privatpersoner som kommit på idéer som resulterat i miljonföretag.

Sök patent

Du söker patent på Patent och registreringsverket. Antingen sköter du allt pappersarbete själv eller så anlitar du ett ombud. Kostnaden handlar mer om tid än pengar, så utgå från vad du har mest utav. Tänk på att inte visa upp din idé eller konstruktionen bakom idén innan du har ett patent. Det är många svenskar som skapat en idé som fått patent, så det är inget ovanligt. Du kan också skydda viss design, som om du kommer på en diskborste med en helt unik design som verkligen kan underlätta diskningen. Du ska alltså inte lägga ut bilder på ditt projekt innan du är juridiskt skyddad.

Investera i din idé

Under tiden som du söker patent ska du använda dina pengar för att utveckla din idé. Det kan handla om att du behöver köpa särskilda program till datorn, anlita en ingenjör, köpa 3D-skrivare, kraftigare elkablar eller dylikt. Eller så behöver du helt enkelt investera i ett bra arbetsrum, som att renovera källaren eller uthuset så att du kan hålla till där. Många uppfinningar kräver också särskilda material eller redskap/maskiner. Du behöver också testa din idé på olika sätt och det är ofta en kostnad i sig. Med tid, kunskap och mer pengar på bankkontot kan du börja föra drömprojektet framåt.