8 november 1895 upptäckte den tyske ingenjören och fysikern Wilhelm Röntgen en ny sorts strålning. Idag kallas dessa för röntgenstrålar i många länder, men han själv motsatte sig detta och kallade de för x-strålar, eftersom x betecknar något okänt.

Upptäckten

Röntgen arbetade som fysikprofessor vid universitetet i Würzburg. Han höll på att undersöka emissioner från olika fabrikat av en enkel form av katodrör. Dessa var glasklot eller -rör innehållande en anod och katod. Man sög ur luften, men uppnådde aldrig riktigt vakuum i dem. För att ljuset som uppstår i glasbubblan inte skulle störa experimenten satte Röntgen en svart papplåda över den. Han märkte att en platta täckt med barium-platinacyanid började fluorescera när han satte på strömmen till glasbubblan.

Röntgen fascinerades av att den osynliga strålningen kunde gå igenom papplådan och gjorde experiment med olika saker. Han märkte då att han kunde se benen i sin hand, och tog ett par veckor senare en bild av sin hustrus hand, vilket blev världens första röntgenbild. Nyheten om röntgenstrålningen spred sig mycket fort över världen. Röntgen fick 1901 det allra första Nobelpriset i fysik för sin upptäckt.

Användningsområden

Man insåg genast fördelarna med röntgen inom medicinen och redan i februari 1896 användes apparaten kliniskt. Röntgen inom vården har fortsatt att utvecklas och idag har vi allt från tandläkarröntgen till datortomografi.

Röntgenapparater används av säkerhetskontroller på flygplatsen och för att kontrollera fordon vid tullen.

Röntgenstrålar används i en form av känsligt mikroskop som möjliggör att man kan se mycket mindre strukturer på exempelvis biologiskt material.

Inom astronomi analyseras röntgenstrålningen från universum, vilket ger en bredare bild av många strukturer i rymden.

Inom röntgenkristallografin används strålningen för att avslöja strukturen hos molekyler. Detta hjälpte till att visa hur DNA-molekylen ser ut.

Inom den tunga industrin används röntgen exempelvis för att kontrollera svetsfogar.

Mellan 1920-talet och 1960-talet användes röntgenapparater i många skoaffärer för att se om skorna verkade passa.