Artros är en av de vanligast förekommande ledsjukdomarna och drabbar många människor varje år. Ett typiskt symptom är att du får ont i en eller flera leder efter att du varit stilla, till exempel på morgonen när du vaknar eller om du suttit under en längre tid. Problemet skapas av att det vadderande brosk som skyddar benpiporna från att gnida mot varandra i dina leder brutits ner och det kan göra rejält ont.

Eftersom tillståndet har existerat sedan antiken har det skapats många myter om det som än idag upprepas från generation till generation. Precis som det fortfarande finns människor som tror att förkylningar drabbar den som utsatts för kyla är det många som tror att artros beror på naturligt åldrande eller löpning. Om du eller någon närstående har drabbats är det viktigt att få hjälp med artros i höft, knä, axlar eller andra leder eftersom det faktiskt finns att tillgå!

Seglivade missuppfattningar

Vetenskapen går ständigt framåt och tack vare forskning och modern teknologi finns det bättre kunskap om artros än någonsin. Därför är det viktigt att slå hål på myter för att de som drabbas inte ska gå omkring och lida i onödan. Förr trodde man till exempel att det var bäst att vara stilla för att undvika ytterligare smärta medan dagens experter vet att det i själva verket är helt tvärtom.

Problemet för många artrosdrabbade är att det gör så ont i början men om den initiala smärtan kan övervinnas brukar det gå ganska snabbt att komma igång. Genom att sätta på bra musik och börja dansa blir lederna mjukare och motivationen stärks. Några bra övningar i sängen innan du ens klivit upp kan göra stor skillnad.

Lev inte med problemet

En annan myt som absolut inte är sann är att den som har artros helt enkelt bör bita ihop och leva med det. Det gör att många inte får den hjälp som skulle kunna minska smärtan och öka deras livskvalitet avsevärt. Dessutom går det att både förebygga och lindra ledsjukdomen genom att hålla en hälsosam vikt och att träna regelbundet, till skillnad från gamla föreställningar. Om du gillar att jogga, se till att du har bra skor och har rätt löpteknik och om du sitter stilla mycket på kontoret gör några stretchövningar eller promenera runt lite varje timme. Små medel kan ge stora resultat.